Uz najveće počasti otkriven treći spomenik Nikoli Tesli

Radiosarajevo.ba
Uz najveće počasti otkriven treći spomenik Nikoli Tesli
Anadolija / Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli u Beogradu
Treći spomenik naučniku Nikoli Tesli otkriven je danas u Karađorđevom parku u Beogradu, povodom 160 godina Teslinog rođenja.
 

Spomenik je svečano otkrio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je kazao da je prije tri godine stajao pred istim takvim spomenikom ispred Tesline laboratorije u Vardenklifu nadomak Njujorka.

"Danas ispunjavamo obećanje tada izrečeno, da će i u srpskoj prestonici osvanuti jednak spomenik kao simbol jedinstvenog naučnika koji u jedno spaja svoje srpsko poreklo i američku viziju. Istovremeno, podižemo ih u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i, kao Bogorodica, poklonila čovečanstvu”, rekao je Nikolić.

On je nakon intoniranja srbijanske himne položio cvijeće na spomenik, rekao da je Tesla najznačajniji naučnik u historiji čovječanstva, pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzan civilizacijski hod.

"Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka dotad stvorila i primenila. Bio je čovek budućnosti. Zato se o njemu ne može i ne sme govoriti drugačije nego li kao o našem savremeniku koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima među nama, sveprisutan kao vazduh”, dodao je Nikolić.

Tokom današnjeg dana, organizovan je i niz manifestacija u Beogradu kako bi se obilježilo 160 godina rođenja velikog naučnika. Na Kalemegdanu će biti otkrivena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara. 

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu otvorena je izložba "Doživi Teslu" sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

U Beogradu već postoje dva spomenika naučniku - jedan kod Elektrotehničkog fakulteta i drugi na beogradskom aerodromu, koji takođe nosi naziv po ovom naučniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije