Ustoličen novi episkop SPC: "Rođen u Sarajevu, gdje se ukrštaju putevi i narodi"

1
Radiosarajevo.ba
Ustoličen novi episkop SPC: "Rođen u Sarajevu, gdje se ukrštaju putevi i narodi"
Screenshot / SPC u Crnoj Gori

Nakon što je početkom ovog mjeseca, uz oružanu pratnju, u Cetinju ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, danas je u Beranama, na sjeveru Crne Gore, na dužnost stupio episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Ustoličen je u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske-pravoslavne crkve Porfirije, prenosi B92.

Episkop Metodije je, nakon ustoličenja, zahvalio Saboru na molitvama i rekao da se daje Bogu. Pozivao je sve na jedinstvo i mir.

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

"Svima upućujem poziv na jedinstvo, jer svi smo jedno, djeca Božja.

Gradimo mir i podižimo krst ljubavi prvo u sebi, jer gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i oko sebe", poručio je Metodije.

Patrijarh Porfirije je obraćajući se episkopu Metodiju rekao da je episkop budimljansko-nikšićki rođen u Sarajevu, gradu "gde se ukrštaju putevi i narodi, ali da je ponikao u Crnoj Gori".

Patrijarh je nakon ustoličenja episkopa Metodija kazao i da crkva nije tu da bi rješavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

"A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina i saborna, sve ono što se ne razumije međusobno", poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumiju šta je crkva.

Patrijarh je rekao da nema crkva ambicije, "jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zamjeni bilo koju političku stranku.

"Da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno", poručio je patrijarh.

Episkop Metodije posljednje tri godine bio je episkop dioklijski i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, da bi ga sabor SPC u maju postavio na čelo eparhije sa sjedištem u Beranama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije