Uspjeh hrvatskih hirurga: Vratili muškarcu na ruku 5 prstiju koje je odsjekla kosilica

Radiosarajevo.ba
Uspjeh hrvatskih hirurga: Vratili muškarcu na ruku 5 prstiju koje je odsjekla kosilica
FOTO: Arhiv / Zagreb

"Jučer sam popravio žičanu ogradu, a danas bih mogao pokositi i travu. Uzmem kosilicu i krenem. No, u jednom trenutku shvatim da mi je neki ostatak žice u travnjaku ‘zaglavio’ kosilicu. Nagnem se, desnom rukom držim kosilicu, a lijevom pokušavam iščupati žicu i baciti je na nogostup.

No, u trenu je kosilica povukla žicu, ali i moju ruku. Automatski sam povukao ruku. Mislio sam da me samo udario dio kosilice. Zapravo, ni sad ne znam sigurno što se dogodilo, ali znam da me pogled na moju ruku paralizirao. Osjećam prste, ali zapravo ih nema. Svih pet. Leže negdje po travi, krv curi", ispovijest je ovo 42-godišnjeg Marka iz Zagreba za Jutarnji.

Nesreća se dogodila prošle sedmice, a samo je zahvaljujući vrhunskoj reakciji hirurga spašeno svih pet prstiju ovog čovjeka. Operacija je trajala 16 sati, a tokom zahvata mijenjalo se čak šest hirurga. Za prišivanje svakog prsta trebalo je po dva sata, a mnogo su radili i na pripremnim radnjama, kao šake tako i svakog prsta posebno.

Marku je u pomoć priskočio brat koji je bio kod kuće i to je bila velika sreća u nesreći.

"Na brzinu je pronašao četiri prsta u travi, strpao ih u vrećicu, a mene u automobil i krenuli smo put Rebra. Susjed je ostao tražiti dio petog prsta. Srećom, našao ga je pa je prst stigao na Rebro malo poslije mene", priča Marko.

Kompletnu priču pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije