Mimohod 8372 / Splićani obilježili 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

11. 07. 2019. u 07:54:00 Hina

Shares: 14206

Tradicionalnim „Mimohodom 8372“ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske. 

Učesnici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačka udruženja sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom "Mimohod 8372; 24 godine - ne zaboravi Srebrenicu", kojim se podsjeća na 8372 žrtve genocida, prenosi Hina.

"Stradanja Srebreničana u genocidu koji je nad njim počinjen za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo onda bi se moglo i ponoviti", rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskom kantonu.

Mi u Hrvatskoj najbolje možemo razumjeti

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

"Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja", poručio je Vela.

Izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici.

"Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara", rekao je Gabrić.

NEMA KOMENTARA