Ured predsjednika Hrvatske: Sadašnje stanje ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske

3
Radiosarajevo.ba
Ured predsjednika Hrvatske: Sadašnje stanje ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Niti je Vlada predložila, niti je predsjednik Republike Zoran Milanović zapovjedio povećanu pripravnost Oružanih snaga RH, saopćio je u utorak Ured predsjednika ističući da sadašnje stanje sigurnosti u Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti vojske.

"Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaha Republike Hrvatske", priopćio je Ured predsjednika.

Prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade, a priopćenje iz Ureda predsjednika poslano je nakon sinoćnje izjave premijera Andreja Plenkovića vezanog uz agresiju Rusije na Ukrajinu, prenosi Hina.

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

"U cilju tačnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je 'Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja'", navode iz Ureda predsjednika.

Prema Zakonu o odbrani, dodaje se u saopćenju, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost RH, građana i imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije