UN privremeno obustavlja novčanu pomoć sirijskim izbjeglicama u Libanu

1
AA
UN privremeno obustavlja novčanu pomoć sirijskim izbjeglicama u Libanu
Foto: EPA - EFE / Izbjeglice / Ilustracija

Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć u Libanu u subotu su najavile privremenu suspenziju programa novčane pomoći sirijskim izbjeglicama u Libanu, javlja Anadolija.

Ovaj potez uslijedio je zbog neslaganja između humanitarnih agencija i libanske vlade o pomoći koja se pruža izbjeglicama u toj zemlji.

U zajedničkoj izjavi rezidentnog koordinatora UN-a i humanitarnog koordinatora za Liban, UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR-a i Svjetskog programa za hranu (WFP) navodi se da su u petak održali sastanke s privremenim premijerom Najibom Mikatijem i ministrom za socijalna pitanja Hectorom Hajjarom.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

"Na osnovu njihovih zahtjeva, donesena je odluka da se privremeno obustavi upotreba dvojne valute za isplatu novčane pomoći izbjeglicama narednog mjeseca, dok se nastavljaju razgovori o odgovarajućim modalitetima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ponavlja "predanost UN-a humanitarnim principima u podršci (libanskoj) vladi da pomogne najugroženijim ljudima širom Libana".

U petak je libanonski ministar za socijalna pitanja odbacio plan UNHCR-a da se pomoć sirijskim izbjeglicama isplaćuje u američkim dolarima umjesto da ih plaća u lokalnoj valuti.

"Plaćanje Sirijcima u dolarima ohrabruje ih da ostanu u Libanu. Moramo pokrenuti proces povratka, a ne ostanka", rekao je Hajjar.

U Libanu se nalazi oko 1,5 milion sirijskih izbjeglica, od kojih je oko 900.000 registrovano u UNHCR-u.

Od 2019. godine, Liban je zahvatila teška ekonomskom krizom koja je, prema Svjetskoj banci, jedna od najgorih koje je svijet vidio u modernim vremenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije