Umro Miroslav Lazanski

15
Radiosarajevo.ba
Umro Miroslav Lazanski
Foto:Politika.rs / Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini, saznaje Informer

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara, piše Informer. 

Prije diplomatske karijere, Lazanski je bio i kontroverzni novinar i vojni analitičar. Osim u beogradskoj "Politici", pisao je i za druge medije, a posljednjih godina imao je i svoju emisiju na RTRS-u.

Na društvenim mrežama i danas se mogu naći njegovi nastupi iz prošlosti, a jedan od poznatijih snimaka na YouTube kanalu je i snimak na kome Lazanski govori o početku rata u bivšoj Jugoslaviji. 

Lazanski je za izbijanje rata u Jugoslaviji tada optužio "povampireni hrvatski fašizam."

Često je iznosio kontroverzne stavove i u pogledu genocida u Srebrenici.

Miroslav Lazanski, nije odolio ni 2017. da se osvrne na hašku presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U tekstu koji je tada objavljen na portalu politika.rs, a prenio ga je i informer.rs Lazanski je u svom poznatom stilu pokušao odbraniti Mladićeve zločine.

U tom tekstu zanimljiva je i njegova opaska u kojoj poredi Antu Gotovinu i Mladića.

"Razumijem njegovo (Mladićevo) ogorčenje, ali sve ovo sa njegovim hapšenjem i poslije toga nije bilo nimalo generalski. General Ratko Mladić je morao da zna da je poslije 5. oktobra 2.000. godine bilo samo pitanje vremena kada će biti isporučen Hagu. Morao je da pretpostavi da u Srbiji nema te sile koja će to spriječiti, da je u srpskoj istoriji 'prinošenje žrtve Stambolu' opštepoznata stvar. I sada mi nije jasno zašto je dozvolio da bude uhvaćen u nekakvom bijednom sobičku u nekakvom dvorištu u jednom banatskom selu", izjavio je tada Lazanski.

Miroslav Lazanski rođen je 1950. godine u Karlovcu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i započeo novinarsku karijeru, prvo u Poletu, a kasnije u listovima Vjesnik, Start, Danas, Politika ekspres, NIN, Večernje novosti (1996.-2001.).

Pisao je o političkim i vojnim temama. Prije nego što je izabran na mjesto ambasadora bio je član Narodne skupštine Srbije od 2016. do 2019. godine.

Izvještavao je iz Sirije, Somalije, s Krima, također o ratovima u Afganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije