Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih TV lica proteklih decenija u regiji

0
Radiosarajevo.ba
Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih TV lica proteklih decenija u regiji
Foto: Nacional.hr / Silvija Luks

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih decenija u Hrvatskoj, koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri bila novinarka, urednica i voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji.

"Slivija Luks pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva", objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo čija je bila aktivna članica.

Rođena je 19. februara 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila. Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni tekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.

Njegov neobičan selfie iz aviona vidjelo je 37.000.000 ljudi: Pogledajte šta ga je naljutilo

Njegov neobičan selfie iz aviona vidjelo je 37.000.000 ljudi: Pogledajte šta ga je naljutilo

Cijelo vrijeme bavi se i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja.

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomaciju. U razdoblju od 2000. godine ponovo je na HRT-u, tačnije na HTV-u gdje je urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica provodi i u SAD-u. Nešto kasnije postaje i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vraća kao predsjednica Nadzornog odbora.

Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a odlikovana je i francuskim ordenom "Viteza nacionalnog reda". 

"Dobre i prisne odnose s Franjom Tuđmanom nikad nije skrivala, baš kao ni činjenicu da joj je on u nekoliko navrata nudio da preuzme rukovodeću poziciju na HRT-u. Za Tuđmana je znala reći da je bio najveći strateg druge polovice 20. stoljeća, dok je Tito za nju bio to isto, ali 50 godina prije prvog hrvatskog predsjednika", pisali su o njoj prije nekoliko godina hrvatski mediji.

Isticali su da je bila ljubiteljica Tita, Tuđmana, Jugoslavije i HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije