Ukrajinski ambasador: Rusija koristi Srbiju da izazove haos i novi rat na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Ukrajinski ambasador: Rusija koristi Srbiju da izazove haos i novi rat na Balkanu
Foto: Sputnjik / Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

On je naveo i da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne mari za Srbiju", već da tu zemlju koristi kao "još jedan instrument za uništenje Europe".

"Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizirala Bosnu i Hercegovinu", rekao je Aleksandrovič u danas objavljenom intervjuu za BIRN, u kojem je iznio kako Kijev vidi politiku Rusije, ali i primjedbe na račun Srbije, njenih zvaničnika i građana.

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizirajućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija "koristi srpski faktor da destabilizira Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom".

"Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Europu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla", izjavio je ukrajinski ambasador.

On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da "ne sjedi na dvije stolice".

Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

Ponovio je da Srbija "ne čini ništa kako bi spriječila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini", gdje je trenutno oko 300 Srba, mada je donijela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije