Uklonjene barikade na granici Kosova i Srbije

0
Anadolija
Uklonjene barikade na granici Kosova i Srbije
Foto: Twitter / Tenzije se polako smiruju

U mjestu Rudare u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova, u ponedjeljak oko podneva u potpunosti je uklonjena barikada postavljena jučer, a put koji vodi ka graničnom prelazu Jarinje ponovo je prohodan.

Prema informacijama s terena, uklonjeni su svi kamioni lokalnih Srba koji su u nedjelju blokirali magistralni put Mitrovica - Leposavić, uoči stupanja na snagu odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta.

Magistralni put od Mitrovice prema Zubinom Potoku i prelazu Brnjak još uvijek je blokiran.

Ponovno otvaranje graničnih prelaza Jarinje i Brnjak očekuje se nakon uklanjanja barikada na oba putna pravca.

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je bila mirna. Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Sjevernoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jedanput je došlo i do detonacije.

Prema ranijem saopštenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na severu Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak".

"Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra", naveo je Svecla.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Takođe počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije