Uhapšen vlasnik popularne "Filmovite": Zaradio preko 160.000 KM

Radiosarajevo.ba
Uhapšen vlasnik popularne "Filmovite": Zaradio preko 160.000 KM
/ Foto: telegram.hr
Policijska uprava primorsko-goranska na svojim stranicama objavila je vijest da je uhapsila dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene privrednog kriminala.

Kako neslužbeno pišu hrvatski mediji, radi se o vlasniku stranice Filmovita.

Naime, pod osnovanom sumnjom da su počinili više kaznenih djela iz domene privrednog kriminala, dvoje hrvatskih državljana u dobi od od 30 i 27 godina uhapsili su policijski službenici Službe privrednog kriminala Policijske uprave primorsko-goranske u saradnji s policijskim službenicima Odjela za visokotehnološki kriminal Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, pišu Vijesti.hr.

Kako navodi policija, kaznena djela dvojac je počinio u razdoblju od početka 2014. godine do 25. oktobra 2016. godine, a na štetu firme sa sjedištem u Zagrebu. Policija ih sumnjiči da su protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava reproducirali, distribuirali i na drugi način putem interneta javnosti objavljivali tuđa autorska djela, neovlašteno prodavali oglasni prostor te neovlašteno pristupali i koristili računalni sistem druge osobe. Ovim su radnjama spomenutoj tvrtki nanijeli znatnu materijalnu štetu, a za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 150.000 KM.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 30-godišnjak je kazneno prijavljen za kaznena djela nedozvoljene upotrebu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca, a 27-godišnjakinja je prijavljena za kazneno djelo pranje novca.

Prema navodima Telegrama i 24sata radi se o Mateju Kalanju, vlasniku stranice Filmovita, popularne među korisnicima koji ilegalnim kanalima žele gledati sadržaje zaštićene autorskim pravima.

Zbog sumnje da bi mogli ponoviti djelo, uhapšeni su zadržani u pritvoru.

U trenutku pisanja teksta stranica Filmovita i dalje je bila dostupna korisnicima interneta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije