Regija / Ugljanin: Priznajemo Srbiju, ali ne i srpsku državu koja je genocidna tvorevina

05. 02. 2018. u 16:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 253

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je da Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja "genocidnu tvorevinu, s neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije".

"Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je kao takav diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku osigura status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Europskoj uniji", rekao je Ugljanin.

On je ocijenio da su u proteklih 28 godina državni organi "učinili sve da protjeraju Bošnjake s ovih prostora, da im obesmisle život", a da je ključna stvar koja se zamjera vlastima u Srbiji, ali i susjednim državama, "nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom", prenosi Beta.

"Stanje se nije promijenilo, od vladavine Slobodana Miloševića do danas svi režimi su zastrašivali građane Srbije da se niko ne smije pobuniti i tražiti svoja prava. Mi već 26 godina educiramo Bošnjake kako i na koji način se ostvaruju prava, nenasilno, mirno i dostojanstveno, kroz institucije sistema", rekao je Ugljanin.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će EU sutra objaviti Strategiju o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi.

"Za nas je značajno da vidimo da li će bar neki od naših zahtjeva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Europa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Mi nismo zadovoljni radom kancelarije EU u Beogradu i o tome ćemo obavijestiti sve zemlje članice Unije", rekao je predsjednik BNV.

NEMA KOMENTARA