Poruke uoči objave strategije za BiH i Balkan: Lideri se ne smiju vraćati konfliktima

A. D.
Poruke uoči objave strategije za BiH i Balkan: Lideri se ne smiju vraćati konfliktima

Europska komisija sutra će objaviti svoju strategiju za zapadni Balkan, kojom želi potaknuti šest zemalja, BiH, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju da pojačaju napore na reformama kako bi ispunile potrebne kriterije za članstvo.

Tim povodom danas je u Sarajevu održan brifing za grupu bh. novinara. Jedna od ključnih poruka zvaničnika EU je da se lideri u BiH, ali i u regionu ne smiju vraćati konfliktima. Kada je riječ o BiH, istaknuto je da je ova zemlja na začelju u Balkanu kada je riječ o EU integracijama, ali da je u međuvremenu ipak napravila određene pomake.

Ipak, EU zvaničnici su pocrtali da i dalje čekaju na odgovore na Upitnik Europske komisije kako bi se potaknuo proced odluke o kandidatskom statusu za našu državu. Odluku o tome treba očekivati u junu.

Srbija i Crna Gora, jasno je potcrtano, ubjedljivo prednjače u procesu EU integracije, a ove dvije države su završile i veliki dio poglavlja pravne stečevine Unije. Ipak, Srbija, kako je još jednom istaknuto, neće napredovati u ovom procesu, ako ne normalizira dijalog sa Kosovom.

Cilj strategije, koja se sutra objavljuje je pripremiti javno mnijenje u zemljama članicama za nastavak proširenja, koje je palo u drugi plan nakon izbijanja teške finansijske krize, koja je uzdrmala same temelje EU-a.

Prema neslužbenim informacijama, 2025. godina se spominje kao poticaj za države s Balkana i kao perspektiva za mogući ulazak u EU, ali ta se godina nikako ne trebala razumjeti kao rok za sljedeće proširenje. Ipak, na brifingu je istaknuto da bi neke zemlje te godine čak mogle ući u EU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije