Udala se djevojčica (12): Policija dobila prijavu, ispituje se slučaj

0
Radiosarajevo.ba
Udala se djevojčica (12): Policija dobila prijavu, ispituje se slučaj
Foto: Twitter / Ilustracija

Niška policija dobila je prijavu da je u tom gradu maljoletna djevojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, te kažu da su počeli rad na slučaju.

Ističu da je njihov rad u početnoj fazi i da trenutno rade na prikupljanju svih potrebnih i relevantnih informacija koje će im značiti, pišu Južne vesti.

Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i aktivnistkinja Ana Saćipović saglasni su da bi odličan početak bio izmjena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak prije navršene 18. godine života.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Oni su za Južne vesti ranije rekli da bi se raznim edukacijama roditelja mogla promijeniti njihova svijest, kao i to da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos, njihova djeca imati bolju budućnost, što im, kako su rekli, rano stupanje u bračnu zajednicu ne može donijeti.

Prema statističkim podacima iz 2022. godine u Srbiji, 143 djeteta ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 djece imalo manje od 15 godina, što prema riječima sociologa i aktivistkinje čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije