U toku završni radovi: Džamija u Ljubljani zablistat će naredne godine

Anadolija
U toku završni radovi: Džamija u Ljubljani zablistat će naredne godine
Radovi na Islamskom kulturnom centru u Ljubljani, odnosno jedinoj džamiji u Sloveniji, privode se kraju, a planirano je da džamija svečano bude otvorena 2019. godine.

Generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić podsjetio je kako je kamen temeljac za gradnju postavljen 2013. godine i da se Islamski centar gradi na oko 13.000 metara kvadratnih površine.

Istakao je kako bi radovi na džamiji trebali biti završeni za godinu dana, a da je planirano da se džamija svečano otvori 2019. godine.

"Izgrađena je munara visoka 40 metara, završene fasade, čelična konstrukcija na džamiji koja simbolizira Kabu u Mekki", kazao je Porić te dodao kako mreža koja se može vidjeti na samoj fasadi džamije jeste simbolika, kako je rekao, bosanski ornament  vidljiv u tradicionalnoj bosanskoj kući na pregradama koje razdvajaju muški od ženskog dijela kuće.

dzamija_ljubljana_AA_009.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Arhitekti su uzeli taj motiv zato što je većina muslimana koji će koristiti ovu džamiju s bosanskim backgroundom. Tako da su pokušali naći neku simboliku bosanske mahale koja je utkana u samu džamiju”, rekao je Porić.

Dodao je kako je projektom urađena i sva prateća infrastruktura, a ulica koja će voditi do džamije, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubljane, a na prijedlog Islamske zajednice, nosit će ime "Džamijska".

"Kapacitet molitvenog prostora unutar džamije je 2.000 osoba, s tim da će i vanjski dio moći primiti oko 660 klanjača. Kada je riječ o samom projektu džamije dobili smo vrlo pozitivne reakcije", dodao je Porić.

dzamija_ljubljana_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Iako će ovo biti jedina džamija u Sloveniji, dakle muslimanski vjerski objekat s munarom, Porić ističe kako su u 2017. godini obilježili 100 godina od gradnje prve džamije u Sloveniji.

"Prva džamija u Sloveniji sagrađena u Logu pod Mangartom 1916. godine. Dakle, izgrađena je za vrijeme Prvog svjetskog rata, nakon kojeg je i porušena. Danas se tamo nalaze samo temelji džamije", kazao je Porić, te dodao:

"Ovo je trenutno jedina džamija, odnosno Islamski kulturni centar, u Sloveniji. Mi djelujemo i u 18 drugih gradova gdje imamo mesdžide i prostore za molitvu, ali, kao što rekoh, ovo je jedina džamija s munarom u Republici Sloveniji."

dzamija_ljubljana_AA_001.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Kazao je kako je glavni donator izgradnje džamije u Ljubljani država Katar, ali da su gradnju svakako pomogli i muslimani Slovenije, BiH i drugih zemalja. Dodao je Kako je Uprava za vjerske poslove Turske (Diyanet) učestvovala u pomoći za kupovinu zemljišta za gradnju džamije, koje je koštalo pet miliona eura.

Porić je rekao kako u Sloveniji, prema podacima iz 2002. godine, živi oko 50.000 muslimana. Dodaje kako se u Sloveniji ne vrši popis na osnovu vjerske pripadnosti te kako se pretpostavlja da se broj muslimana znatno povećao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije