Ovo su simptomi nove kožne infekcije koja se pojavila u susjedstvu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su simptomi nove kožne infekcije koja se pojavila u susjedstvu
Pixabay / Ilustracija

Prije desetak dana pojavila se infekcija na koži kod jedne osobe, a sad je već kod petoro djece. Simptomi su poput impetiga ili neke slične kožne infekcije. Kraste se brzo prenose po tijelu od nogu, ruku, lica, glave.

"Do sada se infekcija pojavila kod djece i odraslih koji se kupaju na ošljačkoj rivi, mjestu koje je oduvijek bilo glavna kupališna točka", kazala je Valčić.

Čitateljica Zadarskog lista Daniela Valčić, uznemirena je jer se, kako kaže, među dječicom na Ošljaku širi kožna infekcija impetigo.

"Već sam apelirala na sve službe kojih sam se mogla sjetiti. Pisala sam Zavodu za javno zdravstvo Zadar, Državnom inspektoratu, načelniku Preka i Uredu gradonačelnika Zadra. Otok Ošljak je zaštićeni krajobraz – park šuma i do sada nismo imali sličnih problema vezano za čistoću mora. No, prije desetak dana pojavila se infekcija na koži kod jedne osobe, a sad je već kod četvoro – petoro djece. Simptomi su poput impetiga ili neke slične kožne infekcije. Kraste se brzo prenose po tijelu od nogu, ruku, lica, glave", izjavila je Valčić.

Dodala je kako se do sada infekcija pojavila kod djece i odraslih koji se kupaju na ošljačkoj rivi, mjestu koje je oduvijek bilo kako kaže, glavna kupališna tačka.

"S obzirom na to se radi o samom centru otoka, na poziciji je dosta kuća koje nemaju adekvatno riješene septičke jame, a primaju turiste. Ne želim nikoga optuživati, ali bojim se kako veliki dio fekalija, ako ne i sve, završi u moru upravo u dijelu gdje se najveći broj mještana kupa. Mještani su nekoliko puta, u ranim jutarnjim satima primijetili fekalije kako plutaju po površini vode, a i ronioci, koji istražuju ošljačko podmorje su također uočili cijev odvodnje otpadnih voda u moru, kazala je Valčić, te opisala simptome osipa.

"U početku se na koži pojave vodeni plikovi, koji se pretvore u kraste kada plik pukne. Pošto se djeca često diraju po tijelu, osip se vrlo brzo proširi po cijelom tijelu. Neka od zaražene djece piju antibiotike, dok drugima roditelji mažu kreme protiv osipa. Plikovi se pojavljuju po cijelom tijelu, pa i na vrlo nezgodnim mjestima kao što je unutrašnjost nosa i unutarnja strana bedara. Zbog cijelog problema djeca se boje družiti s onima kod kojih se razvio osip, istakla je Valčić.

Izjavila je kako se nada da će Sanitarna inspekcija izaći na teren, uzeti uzorke mora za analizu, a nakon toga provesti i mjere kojima bi se ova situacija sanirala.

Jedini odgovor koji je Valčić dobila je od Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kako im je, da bi utvrdili činjenično stanje i obavili epidemiološki uviđaj, potreban broj i popis imena djece koja su zahvaćena kožnim promjenama, ime doktora koji im je dijagnosticirao kožne promjene te tačno mjesto gdje se djeca kupaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije