U susjedstvu BiH od danas su zabranjene pojedine plastične vrećice: Kazne do 40.000 eura

1
Radiosarajevo.ba
U susjedstvu BiH od danas su zabranjene pojedine plastične vrećice: Kazne do 40.000 eura
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Plastične vrećice / Namirnice

Plastične vrećice i plastika za jednokratnu upotrebu od danas su zabranjeni u Crnoj Gori u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. Za nepoštovanje ove zakonske odredbe predviđene su kazne od hiljadu do 40.000 eura (oko 80.000 KM).

Vlada je ranije donijela Uredbu o naknadi koju plaća prodavatelj lagane plastične vrećice za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona.

"Propisano je da visina navedene naknade iznosi 0,03 eura po komadu, a obračunava se na osnovu mjesečnog izvještaja o količini vrećica koju je prodavatelj stavio u promet", objašnjavaju u Vladi Crne Gore.

Premijer liga BiH | Borac u derbiju nadigrao Željezničar, gol Kvržića za tri boda

Premijer liga BiH | Borac u derbiju nadigrao Željezničar, gol Kvržića za tri boda

Uredba, kako su naveli, treba doprinijeti smanjenju upotrebe plastičnih vrećica i unaprijedi postojeće stanje upravljanja otpadom, čime se smanjuje negativan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, piše crnogorska Pobjeda.

"Sredstva od ove naknade uplaćivat će se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i moći će se koristiti samo za financiranje i kofinanciranje aktivnosti podizanja svijesti i pružanja informacija javnosti i kampanja o štetnosti upotrebe plastičnih vreća za životnu sredinu", dodaje se.

Danas je stupila na snagu zabrana upotrebe plastičnih vrećica za nošenje debljine zida od 15 do 50 mikrona.

Vrećice preko 50 mikrona debljine zida nisu zabranjene, ali će prodavatelji morati plaćati naknadu za upotrebu tih vrećica.

Pored zabrane vrećica od 15 do 50 mikrona, zabranjeni su neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu. To su prije svega štapići za uši, osim onih koji se koriste u medicinske svrhe, tj. za uzimanje brisova.

Zatim plastične slamke, ali i plastični pribor za jelo i određene kutije za pakovanje hrane.

Što se tiče kaznene politike, kazne će se kretati od 1.000 do 40.000 eura. Kazne idu za privredna društva, koja stavljaju u promet ove proizvode koji su zabranjeni, kao i za odgovornu osobu u tom društvu, a Tržišna inspekcija je nadležan organ za kontrolu.

Zakon predviđa i posebne naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada, jer je cilj da se smanji odlaganje otpada na deponijima i da se do 2030. godine zatvore deponije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije