U Srbiji preminulo 38 osoba, Hrvatska razmatra vraćanje mjera iz 2020.

1
Radiosarajevo.ba
U Srbiji preminulo 38 osoba, Hrvatska razmatra vraćanje mjera iz 2020.
FOTO: EPA / Veliki broj novozaraženih

U Hrvatskoj je već četvrti dan zabilježeno više od 2000 novozaraženih, a brojke bi mogle ići i prema 3000 dnevno, prognoziraju tamošnji mediji.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je da bi se neke mjere iz novembra prošle godine mogle ponovo uvesti.

Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2234 nova slučaja zaraze koronavirusom.

“Svaki dan razmišljamo šta ćemo i kako ćemo. S jedne strane imamo treći val koji je zahvatio nama susjedne zemlje i EU. Imamo nove varijante virusa, ali s druge strane dolazi nam toplije vrijeme, ljudi će biti više na otvorenom, otvorit će se prozori, balkonska vrata, to onda smanjuje širenje virusa aerosolom”, rekao je Capak te dodao da nema učenika u školama pa da bi zbog toga moglo biti smanjeno širenje zaraze.

Međutim, ukoliko se zaraza dodatno razbukta, poručio je će razmisliti o nekim mjerama koje su uvedene u novembru 2020., kada je Hrvatska bilježila rekordne brojke zaraženih.

“Ako se nastavi ovakav rast i ako se nastave puniti bolnice, ozbiljno ćemo razmisliti da se vrate neke od mjera na onaj 27. novembra o kojima niko ne voli razmišljati. Ako nam brojke budu rasle naravno da ćemo posegnuti za nekom od tih mjera”, rekao je Capak.

S druge strane, u Srbiji je također zabilježen rast broja novozaraženih. U posljednja 24 sata evidentirano je još 4.133 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 38 osoba. Na respiratorima je 297 pacijenata.

Podsjetimo, jučer je Krizni štab u Srbiji dozvolio otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama i na otvorenom uz poštovanje propisanih mjera. Rad uslužnih djelatnosti, prehrambenih trgovina, teretana produžen je na 22 sata.

Ove mjere počinju da važe od ponedjeljka. Razmatrano je i otvaranje tržnih centara, ali je konstatovano da i ukoliko budu otvoreni, neće početi da rade prije srijede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije