U Srbiji iskliznula šinska dizalica dok su pokušavali ukloniti cisternu iz koje curi amonijak

0
Radiosarajevo.ba
U Srbiji iskliznula šinska dizalica dok su pokušavali ukloniti cisternu iz koje curi amonijak
Foto: Ringier / Cisterna sa amonijakom

Dizalica teška 50 tona bugarske kompanije koja je poslata u ispomoć u Srbiju zbog uklanjanja cisterni sa amonijakom kod Pirota , iskliznula je iz privremene pruge koja je sagrađena radi pretakanja i povlačenja cisterni sa amonijakom na sigurno.

Kako saznaje "Blic", tokom ovog incidenta na sreću nije bilo povređenih osoba a iz jedne od cisterni došlo je ponovo do manjeg izlivanja amonijaka koji nije ugrozio radnike.

Incident se dogodio 7. januara što je potvrdio koordinator Kriznog štaba u Pirotu Sreten Savov.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

"Istina je da je došlo do incidenta ali nama je najvažnije da povrijeđenih radnika i nadzornika nije bilo niti je prevrtanje dizalice ugrozilo stanovništvo i životnu sredinu. Da li je bilo dodatnog izlivanja amonijaka ne možemo da tvrdimo jer mi pružamo logističku podršku na terenu firmi koja obavlja radove na raščišćavanju terena. Mi imamo najave da će radovi biti nastavljeni najkasnije u srijedu 11. januara i nadamo se da će čitav posao biti vrlo brzo završen kako bismo ukinuli vanrednu situaciju koja je i dalje na snazi u Pirotu" izjavio je Savov.

Bez obzira na incident, jučer je jedna od pet cisterni koje su iskočile iz šina izvučena i bezbijedno deponovana u Pirotu a radovi su nastavljeni uz manje poteškoće koje donose vremenske prilike.

Šef bugarskog tima Emil Simeonov ponovio je u izjavi za bugarske medije da niko nije povrijeđen tokom ovog incidenta ali da predostrožnosti radi, svi nose zašitne maske.

Prevrnula se dizalica koja je dizala vagone sa amonijakom. I kamen bi pokvarili.

Posted by Eko straža on Sunday, January 8, 2023

Pošto radimo na privremenoj pruzi tokom rotacije kranskog dela dizalice, pruga je popustila i dizalica je pala na lijevu stranu. Male količine amonijaka su počele da cure iz cisterne koja je bila poluprazna. Kako se tečnost kretala, cisterna se ljuljala i bio je potreban veoma precizan i pažljiv rad da se postavi na šine. Ipak smo da ga postavimo na šine, povučemo 25 metara i obezbijedimo - dodao je Simeonov.

Prema njegovim riječima, dok se cisterna potpuno ne isprazni, radovi prestaju. Tek kada srpske vlasti kažu da je bezbijedno bit će izgrađena nova privremena pruga, odnosno staza za kran.

Podsjetimo, nesreća se desila u nedjelju 25. decembra kada su u atmosferu iscurile tone amonijaka nakon što je lokomotiva iskočila iz šina, a u Pirotu je uvedena i vanredna situacija, vrtići i škole bili su zatvoreni i građanima je bilo preporučeno da ne izlaze iz kuća i da prozore drže zatvorenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije