U Srbiji danas stupaju na snagu nove restriktivne mjere: Evo šta je zabranjeno

Radiosarajevo.ba
U Srbiji danas stupaju na snagu nove restriktivne mjere: Evo šta je zabranjeno
Foto: RAS Srbija / Bolnice pune

Zbog alarmantnog širenja koronavirusa u posljednjih nekoliko sedmica, Krizni štab Srbije, donio je čitav niz restriktivnih mjera koje danas stupaju na snagu, prenosi Blic.rs.

Većina ovih mjera je već primjenjena u pojedinim gradovima u kojima je uvedena vanredna situacija, a sada će se odnositi na kompletnu teritoriju Srbije. 

Obavezno je nošenje maske u svim zatvorenim prostorima na teritoriji cijele Srbije: prodavnicama, apotekama, kladionicama, državnim ustanovama... 

Obavezno je nošenje maske na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće osigurati rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Preporuka je da maske nose i djeca, čak i kada se igraju u parkovima. Ipak, ova odredba nije obavezujuća. 

Zabrana okupljanja za više od 10 ljudi na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ipak, ako je suditi po Beogradu, ovo ne važi za, na primjer, otvorene bazene i gradske plaže. 

Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Kako je istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, sprovođenje ovih mjera će kontrolisati krizni štabovi na lokalu, odnosno nadležne službe i komunalna milicija, ali prije svega inspekcija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije