U Srbiji broj umrlih i zaraženih znatno veći od zvaničnih rezultata!

Radiosarajevo.ba
U Srbiji broj umrlih i zaraženih znatno veći od zvaničnih rezultata!
Foto: Pixabay / Koronavirus

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopćenog broja za taj period, koji iznosi 244 – saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su dio zvaničnog državnog informacionog sistema COVID-19.

Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih posljednih dana prošle sedmice kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novooboljelih.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom Izvještaj za Vladu, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka - broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava Ministarstvo zdravlja Srbije, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primijećena je u Kliničkom centru Niš gdje je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je smanjen za 55 (39 zvanično saopćeno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih.

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopćeno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam) itd. Za 29 pacijenata nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca.

Upravo je posljednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se Srbija približava scenariju iz Italije i Španije.

Prvi smrtni slučaj u bazi registrovan je 19. marta. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u prosjeku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema.

Sredinom aprila, tj. 13. dana u mjesecu, preminule su 23 osobe, dok je zvanično saopćeno šest. Dan kasnije krizni štab je saopćio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petero preminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20za 15 više.

Cijelu analizu pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije