U spomen na žrtve zločina u Prijedoru: Bijele trake i na rukama Zagrepčana

Anadolija
U spomen na žrtve zločina u Prijedoru: Bijele trake i na rukama Zagrepčana

U spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Europskim domom Zagreb, Udrugom "Hrvatski dom" - Ljubija i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu organiziralo je manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu.

Vezanjem bijelih traka prolaznicima na Trgu bana Jelačića, a potom izložbom fotografija Kad je vrijeme stalo u Europskom domu započelo je obilježavanje petih po redu Dana bijele trake u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Dane bijele trake u Zagrebu po peti put je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) ispred kojega se na Trgu bana Jelačića okupljenima obratio predsjednik Vijeća Harun Omerbašić.

"Zagreb se priključuje svim većim svjetskim i regionalnim gradovima u obilježavanju velikog zločina i genocida koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane. Zagreb ne zaboravlja, Zagreb je uz žrtve, Zagreb je europska metropola", poručio je Harun Omerbašić.

Omerbašić je naglasio kako je Dane bijele trake važnije obilježavati tim više što se sa raznih strana čuju optužbe kako je broj žrtava preuveličan i kako su dokumenti fabricirani.

Gradonačelnik Milan Bandić ovom je prigodom poručio kako je ovo okupljanje važno kako se događaj koji se veže uz današnji datum nikada ne bi zaboravio.

"Oprostiti treba, ali ne zaboraviti, da se nikada nikome ne ponovi", poručio je Bandić.

Nakon akcije na Trgu, u Europskom domu je otvorena izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo". Riječ je o izložbi fotografija satova i drugih sličnih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama na području Prijedora i Sanskog Mosta, a autori izložbe su Mujo Begić i Edis Vojić.

Na otvorenju izložbe u Europskom domu nastupio je poetsko-glazbeni sastav Zefir.

Izložba ostaje otvorena do 7. jula 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije