U Splitu obilježena 31. godišnjica nezavisnosti BiH

2
Radiosarajevo.ba
U Splitu obilježena 31. godišnjica nezavisnosti BiH
Foto: EPA-EFE / Split

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine Splita i Splitsko-dalmatinske županije obilježen u Domu Hrvatske vojske u Lori.

Dan nezavisnosti BiH obilježava se na godišnjicu referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održanog 29. februara i 1. marta 1992. Izlaznost glasača na tom referendumu je bila oko 64 posto, a među njima je više od 99 posto glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Kadro Kulašin je uime udruga bošnjačke nacionalne manjine u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji istaknuo da BiH nije ostavljena od svojih prijatelja i kako oni neće dozvoliti da se ugrozi njezina cjelovitost, piše Index.hr.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

"Bosna i Hercegovina mora biti zajednica u kojoj svi njezini stanovnici imaju ista prava, bez obzira jesu li u nacionalnoj većini ili manjini. Svaki narod ima pravo na to da ga predstavlja onaj koga narod izabere, a ne koga se nametne", poručio je Kulašin.

Kulašin: 'Preizjašnjavanje muslimana u Bošnjake nam je trajna zadaća'

Govoreći o bošnjačkoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, Kulašin je istaknuo da nju u idućem razdoblju očekuju važni događaji u kojima se, kako je rekao, treba vrlo odlučno i principijelno postaviti. Pritom je pozvao Bošnjake da se aktivno uključe u kandidiranje na izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama koji će se održati prve sedmice u maju ove godine.

Također je rekao da je u toku inicijativa koju je pokrenuo Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, a odnosi se na uspostavu Bošnjačkog koordinacijskog odbora koji bi u prijelaznom razdoblju do stjecanja uvjeta za uspostavu Bošnjačkog sabora vršio ulogu jedinstvenog predstavljanja Bošnjaka u Hrvatskoj.

"Preizjašnjavanje muslimana u Bošnjake nam je trajna zadaća, jer još uvijek ima naših sunarodnjaka koji su na biračkim popisima izjašnjavaju kao muslimani i samim time ne mogu sudjelovati u izborima gdje se odlučuje o manjinskim temama i ne mogu glasati za bošnjačkog kandidata za Hrvatski sabor", rekao je Kulašin. Izaslanik splitskog gradonačelnika Ivice Puljka Pero Jurišin rekao je kako vjeruje u opstanak BiH te da će se BiH uskoro pridružiti Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije