U Sloveniju možete ući samo uz negativan PCR test!

1
Radiosarajevo.ba
U Sloveniju možete ući samo uz negativan PCR test!
FOTO: EPA / Donesene strožije mjere

U Sloveniju možete ući samo uz negativan PCR test na koronavirus, kazala je to danas na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, a priznavat će se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Europske unije.

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockdown tokom kojeg je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio ekonomskih aktivnosti. Kako je na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će naredne sedmice biti opet otvoreno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine.

No, Slovenija je većinom još u crvenoj fazi trećeg vala epidemije i teško je najavljivati kad će biti kraj trećeg vala jer će broj zaraza idućih dana i nekoliko sedmica vjerovatno još rasti, kao i postotak novih varijanti virusa, britanske, među zaraženima, kazao je Poklukar, pozivajući na oprez i dodavši da u epidemiji ne treba podcijeniti opasnost fenomena snježne grude koji kod virusa još može iznenaditi.

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće držati dvometarski razmak bit će i dalje obavezna mjera, no ponovo će se otvoriti muzeji i knjižare, dosta servisa i trgovina, skijališta za one koji su testirani, a obnavljaju se i treninzi za mlađe sportaše.

Milan Krek, diretor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), kazao je da trenutno prosječni broj novozaraženih u jednom danu iznosi 932, a visoka je i incidencija na nacionalnom niovu, no lockdown je bio uspješan i smanjio širenje virusa, smatraju tamošnje vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije