U Sloveniji omikron potvrđen na četiri uzorka, svi zaraženi iz Ljubljane

0
Radiosarajevo.ba
U Sloveniji omikron potvrđen na četiri uzorka, svi zaraženi iz Ljubljane
Foto: EPA-EFE / Slovenija

U Sloveniji je kod četiriju osoba s područja Ljubljane potvrđena prisutnost omikron varijante koronavirusa, što su prvi slučajevi infekcije zaraznijim sojem koji se već proširio u više zemalja u Europi, potvrđeno je u utorak u slovenskom glavnom gradu.

Omikron varijanta do sada je dokazana na četiri uzorka uzeta između 29. studenog i 6. decembra, svi zaraženi su s područja Ljubljane, a jedan od njih je lani već bio prebolio COVID-19, kazao je na vladinoj konferenciji za novinare mikrobiolog i šef laboratorija ljubljanskog Medicinskog fakulteta Miroslav Petrovec.

"Pred nama su teški dani, zaraza je možda i raširenija nego što smo do sada otkrili", kazao je Petrovec.

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

To, po ocjenama struke, donosi novi stupanj neizvjesnosti jer se radi o zaraznijoj varijanti virusa, a procijepljeno je oko 55 posto stanovništva, što nije dovoljno, prenosi Hina.

Ministar zdravstva Janez Poklukar upozorio je da se tempo blagog pada četvrtog vala epidemije zadnjih tjedana usporio, da je u zemlji još premala procijepljenost te da bi broj hospitaliziranih bio dvostruko manji da je procijepljenost stanovništva 80 posto, koliko imaju zemlje na zapadu i sjeveru EU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije