U Sloveniji potvrđen prvi slučaj omikrona

0
Fena
U Sloveniji potvrđen prvi slučaj omikrona
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron varijantom kornavirusa, a trend smirivanja epidemije se prošli tjedan usporio.

Da je sekvencioniranjem otkriven prvi zaraženi omikronom, varijantom virusa koja se brže širi i prisutna je već u dobrom dijelu država EU-a, potvrdio je u utorak premijer Janez Janša prilikom nastupa u parlamentu pred početak redovne sjednice, ne iznoseći pojedinosti, a govoreći o djelovanju svoje vlade u vrijeme epidemije COVID-19 i teškoćama s kojima se susretala tokom svog mandata.

U Sloveniji se nastavlja trend ublažavanja epidemiološkog stanja u četvrtom valu epidemije, no ministar zdravstva Janez Poklukar upozorava da rezultati iz prošlog tjedna govore kako je taj trend nešto usporen, te zato u kratkom vremenu ne treba očekivati popuštanje protuepidemijskih mjera.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.712 novozaraženih, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Po ocjeni te ustanove u Sloveniji je trenutno 21.362 aktivnih zaraza. Sedmodnevni prosjek infekcija u jednom danu iznosi 1.352, dok je 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika pala na 1.013.

Epidemiološki podaci su u blagom silaznom trendu, no bolnicama je još uvijek 817 pacijenata, pa se ocjenjuje da je zdravstveni sustav epidemijom još uvijek preopterećen.

Na intenzivnim je odjelima 235 pacijenata, znatno manje od vrha četvrtog vala kad ih je bilo 291. No, za veće popuštanje mjera po uspostavljenoj ljestvici relaksacije mjera taj broj treba spustiti na manje od sto, upozoravaju epidemiolozi, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije