U Sloveniji počelo prijevremeno glasanje na izborima

0
AA
U Sloveniji počelo prijevremeno glasanje na izborima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Sloveniji je jutros počelo prijevremeno glasanje na parlamentarnim izborima i trajat će do četvrtka uveče, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je pojašnjeno, prijevremeno glasanje održava se 19., 20. i 21. aprila prije nedjeljnih parlamentarnih izbora. Birači mogu glasati ranije svakog dana do četvrtka između 7 i 19 sati. Birači se ne moraju registrovati za prijevremeno glasanje, već samo trebaju imati lični dokument.

Za prijevremeno glasanje određeno je 96 biračkih mjesta, uglavnom u sjedištima okružnih izbornih komisija. Na području upravne jedinice Ljubljana prijevremeno glasanje za svih 14 izbornih jedinica održat će se na "Gospodarskom razstavišču".

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

U srijedu ističe rok za podnošenje prijava za glasanje od kuće zbog bolesti ili na biračkom mjestu "omnia".

Dok se birači ne moraju registrovati za prijevremeno glasanje, registracija je potrebna za neke druge posebne oblike glasanja. Ovo se odnosi na birače koji će na izbornima u nedjelju, u takozvanim "omnia" biračkim mjestima. To su biračka mjesta koja na kojima će glasati birači koji na dan izbora, u nedjelju, neće biti u mjestu prebivališta. U nedjelju će ih širom zemlje biti otvoreno 88, a birači se moraju prijaviti za ovaj način glasanja do srijede, 20. aprila.

Birači koji zbog bolesti neće moći da izađu na izbore također istog dana moraju glasati kod kuće. Ovaj put će morati priložiti potvrdu ili ljekarsko uvjerenje. Biračima koji će na dan izbora biti u izolaciji zbog infekcije koronavirusom nije potrebna potvrda, već samo dokaz o zarazi ili izolaciji.

Oni koji budu zaraženi koronavirusom nakon 20. aprila neće moći glasati na parlamentarnim izborima, jer prema objašnjenjima Državne izborne komisije to zakon ne dozvoljava.

Osim toga, u srijedu ističe rok do kojeg će birači koji nemaju prebivalište u Sloveniji na dan izbora biti u Sloveniji, a željeli bi ovdje dati svoj glas, saopštila je Državna izborna komisija.

Opšte glasanje bit će održano u nedelju, 24. aprila, kada će 1,7 miliona birača s pravom glasa imati priliku da izabere novi sastav Državnog zbora (Parlamenta) među više od 1.400 kandidata sa 20 lista.

Stranke i liste koje su izašle na izbore imaju rok do petka u ponoć da se obrate biračkom tijelu, kada će se zvanično završiti izborna kampanja i nastupiti izborna tišina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije