Borenović opleo po Dodiku: Tenzije mu odgovaraju jer se bliže izbori

3
Radiosarajevo.ba
Borenović opleo po Dodiku: Tenzije mu odgovaraju jer se bliže izbori
Print Screen / Branislav Borenović i Milorad Dodik

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, na današnjoj konferenciji za medije istakao je da za nekoliko dana na naplatu stiže 28 miliona prve godišnje kamate od prošlogodišnjeg zaduženja RS na Londonskoj berzi u iznosu od 600 miliona KM po skandaloznoj kamati od 5 posto.

"Pozivam Dodika i Cvijanovićevu da kažu konačno ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija za taj posao. Ako neće da kažu, ja osnovano sumnjam da se iza kojekakvih konsultanata u stvari kriju njih dvoje", rekao je Borenović.

Borenović istakao je da je predstojeći skup, na koji poziva dio rukovodstva BORS, u stvari stranački skup SNSD sa isključivim ciljem da gurne narod i pripadnike tzv. VRS u zaštitu bogatstva i moći Milorada Dodika.

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

"Nema dileme da je to njihova režija. Smišljeno idu u potpunu eskalaciju. Umjesto pregovora sa drugom stranom u cilju rješavanja otvorenih pitanja, oni ciljano idu na kreiranje što većih tenzija. Umjesto mudre politike, po ugledu na rukovodstvo Srbije, oni neće da razgovaraju nego vuku poteze koji ne ostavljaju prostora za pronalazak rješenja", smatra Borenović.

On je dodao da SNSD nije riješio ni jedno od krupnih pitanja koja je otvorio, od pravosuđa, nadležnosti, imovine, OHR, nego da isključivo koristi ta pitanja za polarizovanje unutrašnjih prilika u entitetu RS, a da svakoga ko zagovara razuman pristup rješavanju tih problema naziva izdajnicima.

"Opravdano sumnjam da Dodik smišljeno ide u sukob jer je procijenio da mu sukob odgovara pred izbore. Nema govora o želji da riješi pitanja u srpskom interesu, jer ko želi zaštitu interesa taj nastupa mudro i razgovara, a ne zatvara vrata razgovorima", istakao je Borenović.

Na pitanje kako zaštititi imovinu RS, Borenović je rekao da su odluke Ustavnog suda BiH i Christiana Schmidta pogrešne i štetne, ali da te odluke ne mogu odlučiti pitanje imovine nego samo osporavati neke naše akte i održavati status kvo, piše Srpskainfo.

"Jedino parlamenti mogu usvojiti rješenja koja će riješiti pitanje imovine i da bez odluke parlamenta ne može doći do otimanja imovine. Ustavni sud BiH i OHR mogu donijeti još stotinu ovakvih odluka, ali bez odluke parlamenata, bez saglasnosti Srba, nema rješenja pitanja imovine niti iko može oteti našu imovinu. Narod to treba da zna i da se ne brine da neko bez srpske saglasnosti i uvažavanja naših interesa to može da riješi", zaključio je Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije