Opasno žarište u susjedstvu BiH: Umrle još dvije osobe, broj žrtava brzo raste

Radiosarajevo.ba
Opasno žarište u susjedstvu BiH: Umrle još dvije osobe, broj žrtava brzo raste
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Sjevernoj Makedoniji su tokom protekla 24 sata testirane 1.024 osobe, od kojih je 125 bilo pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su preminule, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je ukupan broj žrtava COVID-19 porastao na 151, navodi agencija MIA.

Od početka epidemije, u Sjevernoj Makedoniji registrovano je 2.915 zaraženih, a 1.640 ih se oporavilo.

Trenutno su u toj zemlji aktivna 1.124 slučaja zaraze.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipçe izjavio je u petak da u njegovoj zemlji nesumnjivo postoji drugi val epidemije korona virusa, ali da sam virus značajno slabi.

Filipçe je na online konferenciji za novinare rekao da analize simptoma u posljednjih tjedan dana pokazuju da ima ogroman broj slučajeva koji su asimptomatski sa slabim simptomima, i to bliz 90 posto, pišu 24sata.

"Ovo uopće ne znači da virus nije opasan. Svjedoci smo i sada ima pacijenaata s teškom kliničkom slikom. Virus je tu, širi se i nepoštivanje mjera će samo značiti produljavanje krize", poručio je Filipçe.

Kako je istaknuo, novi val širenja virusa je rezultat nepoštovanja mjera i okupljanja te proslava oko 24. i 25. maja i nekoliko dana ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije