U Siriju otišao zbog boljeg života: Hamid Beharović osuđen na šest mjeseci zatvora

Radiosarajevo.ba
U Siriju otišao zbog boljeg života: Hamid Beharović osuđen na šest mjeseci zatvora
Hamid Beharović iz Ulcinja osuđen je u Podgorici na šest mjeseci zatvora za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama.

Beharović je uhapšen na podgoričkom aerodromu kada se vratio iz Turske zajedno sa suprugom i maloljetnom kćerkom, javlja CDM.

Optužnica ga je teretila da je od 3. aprila 2015. godine do maja 2016. u Siriji izvršavao djela za koja je znao da su protivzakonita i tako učestvovao u terorističkoj organizaciji ISIL.

Pred tužiocem je kazao da je sa ženom i maloljetnim djetetom otišao u Siriju na osnovu priča koje su mu ispričali drugovi i na njihov poziv, smatrajući da je tamo bolji život za muslimane.

Kaže da ga je pozvao drug Mirza Haklaj, koji je bio jedan od ratnika ISIL-a i koji je poginuo na ratištu u toj zemlji, da dođe, rekavši mu da tamo nema rata, da je mirno i da su uslovi za život dobri.

On mu je ostavio 600 eura za putni trošak do Sirije, po dogovoru da ako se predomisli taj novac da nekome ko želi da pođe tamo.

Beharović jegovorio da je oružje koristio samo tri puta i da je sva tri puta bio neprecizan. Razlog zašto ne može da puca iz oružja je povreda njegovog kažiprsta kojim se povlači obarač, zbog koje nema osjećaj u prstu.

Beharović je govorio i da nije ratovao za terorističku organizaciju ISIL i da mu to nije ni bio cilj.

"Da bi neko mogao da ratuje i pripada ISIL-u mora da ispuni tri uslova - vojnu obuku, vjersku pouku i da položi zakletvu. Ja ništa od toga nisam uradio", naglasio je on.

U pritvoru je bio od 8. septembra do 8. oktobra 2016. kada je po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici pušten da se brani sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije