U rodnom mjestu Franje Tuđmana najviše glasova dobio Zoran Milanović

Radiosarajevo.ba
U rodnom mjestu Franje Tuđmana najviše glasova dobio Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL / Zoran Milanović

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još 12 stranaka za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović je u rodnom mjestu Franje Tuđmana dobio više glasova od aktualne predsjednice i kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar-Kitarović.

U Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog predsjednika Hrvatske nakon osamostaljenja od bivše Jugoslavije i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, Milanović je dobio 592 glasa, a njegova protukandidatkinja 588 glasova, piše Jutarnji list.

Miroslav Škoro, koji je kao i Grabar-Kitarović imao samo riječi hvale za Tuđmana, je dobio 452 glasa, navodi Jutarnji list.

U drugi krug predsjedničkih izbora prošli su Milanović, kao prvoplasirani, i Grabar-Kitarović. Na trećem mjestu je Škoro.

Milanović pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Izbori su održani jučer, 22. decembra. Pravo glasa je imalo više od tri miliona i 800.000 državljana Hrvatske. U inozemstvu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, velika većina birača je svoje povjerenje dala aktualnoj predsjednici. Izlaznost je bila veća u odnosu na posljednje izbore iz 2014. Oko stotinu hiljada građana više je iskoristilo svoje pravo glasa.

Drugi krug izbora će biti održan za dvije sedmice.

Kolinda Grabar-Kitarović u Irskoj dobila samo tri glasa!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije