U Jadranu "nestala" platforma za proizvodnju plina

0
Radiosarajevo.ba
U Jadranu "nestala" platforma za proizvodnju plina
Foto: INA / Platforma Ivana-D

Usljed olujnog juga i velikih valova na sjevernom Jadranu tokom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu kompanja INA je izgubila daljinski nadzor i kontakt s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D, odnosno platformom za eksploataciju plina.

"Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš", saopćila je INA.

Bušotine na ovom objektu kao i na ostalim povezanim objektima su zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Iz INA su naveli da sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu, a sve dodatne informacije o stanju platforme Ivana D prikupit će čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji.

U međuvremenu se o slučaju oglasilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Dobijena je potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske da platforma nije vidljiva na poziciji na kojoj treba biti, dok će ostale okolnosti biti utvrđene neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru, piše Morski.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije