U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

0
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta
Foto: Screenshot / Rijetka kornjača u moru

Kod Novog Vinodolskog uočena je jedna morska kornjača čija se vrsta nalazi na Crvenom popisu ugroženih vrsta.

Kako prenosi Dnevnik.hr, radi se o sedmoprugoj usminjači.

Jedna jedinka uočena je jučer između Novog Vinodolskog i Selca na udaljenosti od sto metara od obale, objavio je na svojoj stranici na Facebooku Institut Plavi svijet.

Nihad Uk najavio rješenje jednog od glavnih problema u KS: Formirana je radna grupa

Nihad Uk najavio rješenje jednog od glavnih problema u KS: Formirana je radna grupa

Ova vrsta u Jadranu je rijetka, pa su iz Plavog svijeta zamolili građane da ih ne uznemiravaju, već da ih snime ili slikaju sa sigurne udaljenosti te da obavijeste Institut o pojavi životinje. Osim toga, ta se vrsta nalazi i na IUCN-ovu Crvenom popisu ugroženih vrsta pod statusom osjetljivih životinja s brojem populacije u opadanju.

"Svaka dojava o opažanju živih, povrijeđenih ili uginulih morskih kornjača važan nam je podatak pri praćenju njihove prisutnosti na području Jadranskog mora", napisali su.

Sedmopruga usminjača/Leatherback turtle

Sedmopruga usminjača uočena kod Novog Vinodolskog! S obzirom da će životinja još neki vrijeme boraviti u Jadranu MOLIMO VAS DA NAM DOJAVITE SVOJA OPAŽANJA KAKO bi je pratili i sigurno ispratili iz Jadrana! Svaka vaša dojava o opažanju živih, ozlijeđenih ili uginulih morskih kornjača važan nam je podatak pri praćenju njihove prisutnosti morskih kornjača u Jadranskom moru. Posebice kada se radi o opažanjima vrsta koje su u Jadranu rijetke, poput sedmopruge usminjače (Dermochelys coriacea). Jedna jedinka uočena je jučer između Novog Vinodolskog i Selca na udaljenosti od 100 metara od obale. S obzirom na malu dubinu mora u području u kojem je uočena, postoji mogućnost da se zapetlja u konope, ribarski alat ili slično. Ukoliko se nalazite oko Novog Vinodolskog i uočite ovu sedmoprugu usminjaču, pozivamo vas da ju ne uznemiravate, da ostanete na sigurnoj udaljenosti te nam dojavite svoje opažanje (uz video i/ili foto snimke) na 📲 mail info@plavi-svijet.org ili putem internetske stranice https://www.euroturtles.eu/web-app/#/. ❗️Sedmopruga usminjača nalazi se na IUCN-ovom Crvenom popisu ugroženih vrsta pod statusom osjetljiva vrsta s trendom populacije u opadanju. Zahvaljujemo Ivani Barać i Borisu Tomljanoviću na dojavi i poslanoj snimci! . The leatherback turtle spotted near Novi Vinodolski! Every report on the observation of live, injured or dead sea turtles is important information for us when monitoring their presence in the Adriatic Sea. Especially when it comes to sightings of species that are rare in the Adriatic, such as the leatherback turtle (Dermochelys coriacea). One individual was spotted yesterday between Novi Vinodolski and Selce at a distance of 100 meters from the coast. Considering the small depth of the sea in the area where it was observed, there is a possibility that it gets entangled in a rope, abandoned fishing gear or similar. If you happen to be around Novi Vinodolski and spot this leatherback turtle, we invite you not to disturb it, to stay at a safe distance and report your sighting (with video and/or photo materials) to 📲 info@blue-world.org or via the web page https://www.euroturtles.eu/web-app/#/. ❗️The leatherback turtles are on the The IUCN Red List of Threatened Species and listed as Vulnerable with decreasing population trend. We would like to thank Ivana Barać and Boris Tomljanović for the report and the video! #leatherbackturtle #seaturtles #BlueWorldInstitute #BWIScience #citizenscience #AdriaticSea #morskekornjače #InstitutPlavisvijet

Posted by Blue World Institute on Monday, September 9, 2024

"S obzirom na malu dubinu mora u području u kojem je uočena, postoji mogućnost da se zapetlja u konop, ostavljeni ribarski alat ili slično", upozoravaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije