Upoznajte čančare: Kornjače koje žive na našim prostorima

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte čančare: Kornjače koje žive na našim prostorima
Foto: Bosansko-Hercegovačko herpetološko udruženje / Čančara u Bosni i Hercegovini

Kornjače čančare, koje pripadaju redu kopnenih kornjača, jedne su od stanovnika prirode u BiH kojih je sve manje zbog različitih faktora. Čančare, osim u prirodi, srećemo i u zatočeništvu kao dražesne kućne ljubimce. 

Čančare, čije latinsko ime glasi Testudo hermanni, su kornjače malog do srednjeg rasta, čija je karakteristika oklopa crne i žute mrlje. Prema Crvenoj listi faune FBiH ima konzervacijski status ranjive vrste (VU), kako navodi Bosansko-Hercegovačko herpetološko udruženje

Čančara naseljava predjele sa toplom klimom i može se naći u suhim staništima, poput livada, njiva i svijetlih šuma. U potrazi za hranom u zoru napušta skrovište, a tokom hiberniranja se zakopava u zemlju, gdje provodi zimski period.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil završio na krovu

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil završio na krovu

U Bosni i Hercegovini ih nalazimo najviše u Hercegovini, ali i na području Bjelašnice i okoline Sarajeva.

Njena prehrana se, većinski, sastoji od svježeg ili suhog bilja, voća, povrća, te proteina. U zatočeništvu, izuzetno je bitno da čančara ima ispunjene sve uslove, uključujući izloženost vještačkom sunčevom svjetlu, dostupnu svježu vodu i hranu koja se sastoji od gotovih peleta, svježeg bilja kao što su matovilac, crveni radić ili zelena salata, te u manjim količinama svježe voće.

Važnost čančare se ogleda još u tome da ovaj vrijedni stanovnik naših šuma pomaže ekosistemu i održava ravnotežu.

Čančara
Foto: Shutterstock: Čančara

Međutim, prijetnje za ovu vrstu su mnogobrojne, od kojih neke uključuju i ilegalnu trgovinu u Bosni i Hercegovini, te uništavanje prirodnih staništa i uzimanje jedinki iz prirode u zatočeništvo. 

Ukoliko u jednoj od šetnji sretnete čančaru, nipošto je ne uznemiravajte ili premještajte iz prirodnog staništa, jer tako pomažete očuvanju ovih predivnih životinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije