U Hrvatskoj se (konačno) uvodi očinski dopust: Evo koliko će iznositi

0
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se (konačno) uvodi očinski dopust: Evo koliko će iznositi
Foto: Pexels / Ilustracija

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu i potom u daljnju proceduru u Hrvatskoj.

Prema prijedlogu, predviđeno je uvođenje novog prava - očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih dana, a planirano je da naknadu tokom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plati, bez gornjeg limita.

Dopust neće biti obavezan, nego dobrovoljan, a moći će se iskoristiti u periodu isključivo nakon rođenja djeteta. Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5.654,20 kuna na 7.500 kuna (1.939 KM), ali naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista - 2.328,20 kuna mjesečno (602 KM), piše Jutarnji list.

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

Ovakav prijedlog uvođenja očinskog dopusta dio je obveznog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, donesenom još 2019. godine, a zadani rok za početak primjene je 2. avgust ove godine.

Direktiva propisuje da broj garantovanih plaćenih dana očinskog dopusta ne smije biti manji od deset.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju.

Slovenija takav dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet sedmica, u Španiji četiri sedmice...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije