Potvrđeno: Počela isplata porodiljskih naknada od skoro 1.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Počela isplata porodiljskih naknada od skoro 1.000 KM
Foto: Unsplash / Ilustracija

Lijepa vijest potvrđena je za portal Radiosarajevo.ba, danas su prvi put uplaćene znatno povećane porodiljske naknade u Kantonu Sarajevo, i to u iznosu od po 956 KM.

Ovaj iznos bit će uplaćen svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim, a uplata će se vršiti i u narednim mjesecima, dakle, godinu dana.

Isplata ovih nakanada u ovom iznosu je ugrađena u budžetsku 2022. godinu.

Podsjetimo o porodiljskim naknadama portal Radiosarajevo.ba je već pisao.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je u decembru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na koji je Vlada Kantona Sarajevo podnijela amandman na član 20. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Ovim izmjenama će svaka porodilja dobijati mjesečni iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavijestilo je da će danas, po osnovu zaštite porodice sa djecom, korisnici ovog prava u KS moći podići januarske naknade u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo 4.710.747,74 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 10.035 korisnika prava na: dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu, jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, te dodatna pomoć na ime prehrane djeteta do šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije