! / Počela isplata naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

10. 01. 2022. u 10:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za decembar 2021. godine koju će, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja, nezaposleni demobilisani branioci mlađi od 57 godina na svojim računima imati već od danas (ponedjeljak), 10. januara 2022. godine.

U obračun za decembar je uključeno 3.140 osoba, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec bit će isplaćeno 665.805 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroativno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

Obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima, i to u formi redovnog iznosa i retroaktivne isplate shodno rješenju.

"Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati, kao što su netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo, da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena", podsjećaju iz Ministarstva.

Također iz Ministarstva podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzsistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti, navodi se u saopćenju Vlade KS. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)