U Hrvatskoj ponovo buknuli veliki požari: Angažirano sedam aviona

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj ponovo buknuli veliki požari: Angažirano sedam aviona
U Hrvatskoj ponovo bukte požari velikih razmjera. Kako prenose mediji desetak ogromnih požara lokalizirano je na području Pakoštana i Benkovca.

U nedjelju navečer su buknuli u blizini Benkovca, Kako piše eZadar najgore je bilo u Popovićima gdje je vatra došla na samo 100 metara od kuća.

"Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području", rekao  je Željko Šoša, komandir Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

 Čak sedam protupožarnih aviona Oružanih snaga Hrvatske uspjelo je staviti pod nadzor požar kod Turnja, a u ponedjeljak ujutro te su nastavili gasiti požarišta u okolini Benkovca.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je objavilo da na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri kandera CL-415 i četiri Airtractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima u skladu s prioritetima gašenja.

Sumnja se da su požari podmetnuti, a udisanjem dima je lakše ozlijeđeno nekoliko vatrogasaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije