U Hrvatskoj otkriven indijski soj koronavirusa

1
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj otkriven indijski soj koronavirusa
FOTO: EPA / Otkriven indijski soj u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je detektiran indijski soj koronavirusa. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, to su, kazala je Iva Pem Novosel iz HZJZ-a, pojedinačni slučajevi te nema razloga panici. Poručila je da i dalje treba biti oprezan.

U HRT-ovoj emisiji Studio 4 poručila je da je najprisutniji britanski soj, ali da su u nekoliko slučajeva našli i indijski.

Što se potvrde koronavirusa tiče, Pem Novosel je poručila da se ona sastoji od tri dijela.

Postoji potvrda o vakcinisanju, o testiranju i potvrda o preboljenoj bolesti. Potvrda o vakcinisanju se dobiva nakon što se prime dvije doze vakcine, kod vakcina koje se primaju u dvije doze, i traje 210 dana”, rekla je i dodala da se potvrda može dobiti i nakon što se prime prve doze vakcine.

Istaknula je da potvrdu mogu dobiti i oni koji su preboljeli koronavirusa, a ta potvrda traje 180 dana, piše 24 sata.

“Kriteriji za izdavanje potvrde se nastoje uskladiti na nivou EU", govori Pem Novosel.

Serološka testiranja, rekla je, mogu biti dokaz da je osoba imala infekciju, ali dužina trajanja zaštite i njen intenzitet se na osnovu samog nalaza ne može uvijek sa sigurnošću uvijek utvrditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije