U Hrvatskoj nova pravila: Izmijenjen propis za prelazak granice

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj nova pravila: Izmijenjen propis za prelazak granice
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svim putnicima koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, uključujući osoblje u sektoru saobraćaja, bit će određena epidemiološka mjera samoizolacije ukoliko ne napuste zemlju u roku od 12 sati od trenutka ulaska, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ulazak u Hrvatsku omogućen je putnicima koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, neovisno od državljanstva, ako posjeduju važeću i valjanu digitalnu EU covid-potvrdu.

Ako su ove osobe kroz druge države putovale bez zadržavanja na graničnom prijelazu u Hrvatskoj trebaju dokazati da se nisu zadržavale na tim područjima.

Digitalnu EU Covid potvrdu moraju pokazati i državljani trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava, te osobe koje imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja.

Ulazak u Hrvatsku bit će odobren samo u slučaju nužnih putovanja državljanima trećih zemalja koji nisu članovi obitelji državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem.

U pitanju su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i njegovatelji starijih lica, pogranični radnici, sportaši, osoblje u sektoru prometa, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osoba koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija.

Isto važi i za vojno i policijsko osoblje, humanitarne radnike i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnike u tranzitu, uz obvezu napuštanja Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska, osobe koje putuju radi školovanja, te mornari ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije