Ko ne plati kaznu za prekršaje ne može napustiti Hrvatsku

2
Radiosarajevo.ba
Ko ne plati kaznu za prekršaje ne može napustiti Hrvatsku
Arhiv / Ilustracija

Pomoću nove aplikacije granični policajci u Hrvatskoj imat će uvid u evidenciju svih saobraćajnih prekršaja na području Hrvatske, čak i ako upravljate vozilom koje je registrirano izvan granica Europske unije.

Od 31. augusta granična policija naplaćivat će kazne za prekršaje prilikom granične kontrole, prenose hrvatski mediji.

Ovo je svakako važno i za vozače iz Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su često izbjegavali pojedine kazne, jer ih, za primjer, stacionirani radar nije mogao "uslikati" s obzirom da naša zemlja nije članica EU.

Prema novoj aplikaciji, to više neće biti moguće.

“Naime, u nastavku ovog sveobuhvatnog projekta modernizacije i digitalizacije rada prometne policije, policijski službenici su počeli raditi s novom aplikacijom. Pomoću ove aplikacije imaju uvid u evidenciju vozila stranih registracijskih oznaka država izvan Europske unije, a s kojima su vozači počinili prometni prekršaj na području Hrvatske.

Prilikom obavljanja granične kontrole, granični će policajci utvrditi vlasnika vozila te kroz navedenu aplikaciju procesuirati prometni prekršaj. Jednako tako, po dolasku na granični prijelaz, policijski službenici će počiniteljima prekršaja koji nemaju prebivalište ili stalno boravište u Republici Hrvatskoj, a imaju neplaćene kazne za počinjene prekršaje, kroz aplikaciju uručiti obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno procesuirati počinjeni prekršaj.

Na ovaj se način se u značajnoj mjeri olakšava procesuiranje prometnih prekršaja počinjenih vozilima registriranim izvan Europske unije, kao i procesuiranje prekršaja za osobe sa prebivalištem ili stalnim boravištem izvan Republike Hrvatske. S druge pak strane počinitelji prekršaja brže i jednostavnije reguliraju neplaćene kazne za počinjenje prekršaje”, navodi se u saopćenju MUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije