U Hrvatskoj nemojte nositi majice sa slikom marihuane - mogli biste platiti kaznu

0
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj nemojte nositi majice sa slikom marihuane - mogli biste platiti kaznu
Foto: Pinterest / Ilustracija

Općinski sud u Varaždinu jučer je javno objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete početkom aprila 2021. godine kojom se 40-godišnji Varaždinac novčano kažnjava zbog kršenja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Kako je istaknuto u presudi, okrivljenik je 'kriv što je dana 22. decembra 2019. godine oko 00,10 sati u mjestu Podevčevo, parkiralište, na sebi nosio majicu na kojoj je istaknuto tj. na kojoj je otisnuta slika lišća droge 'marihuane', a na koji način je isti vršio promidžbu, oglašavanje i prezentiranje droge 'marihuane''.

Na taj je način prekršio članak 4. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji glasi: 'Zabranjen je svaki oblik promidžbe i oglašavanja droge i nove psihoaktivne tvari, izrade, posjedovanja, uporabe i prometa droga i novih psihoaktivnih tvari te promidžba i oglašavanje označavanjem i prezentiranje slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način'.

Sudac varaždinskog suda odlučio je okrivljenika kazniti novčanom kaznom u visini 300 kuna, a mora platiti i 100 kuna troškova sudskog postupka.

U presudi je dodatno istaknuto da će se po pravomoćnosti ove presude 'crna majica s kapuljačom S veličine na kojoj se nalazi istaknuti znakovi marihuane uništiti'.

Stranke u sporu na presudu se mogu žaliti u roku od osam dana od primitka presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije