U Hrvatskoj dječaka (10) u plićaku ugrizao vatreni crv: "Hrpa iglica je širila otrov"

1
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj dječaka (10) u plićaku ugrizao vatreni crv: "Hrpa iglica je širila otrov"
Foto: 24 sata / Vatreni crv

Na plaži u Rogoznici kod Splita u subotu dijete (10) je ugrizao "vatreni crv". Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio u hitnoj pomoći.

Djetetova majka ispričala je za 24 sata kako se sve dogodilo.

"Mali Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Ljekari su bili jako susretljivi, a dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje", rekla je mama.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Doc. dr. sc. Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti "vatreni crv". Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Šta se dešava s Jadranskim morem? "Ronim ovdje 25 godina, ali tako nešto nikad nisam vidio"

Šta se dešava s Jadranskim morem? "Ronim ovdje 25 godina, ali tako nešto nikad nisam vidio"

"Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su ove životinjice pojele ribu", priča ona.

Takozvani "Vatreni crv" može biti dugačak do 35 cm, ali  najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka njim najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

"Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može povrijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru", objasnila je dr. Krželj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije