Šta se dešava s Jadranskim morem? "Ronim ovdje 25 godina, ali tako nešto nikad nisam vidio"

1
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava s Jadranskim morem? "Ronim ovdje 25 godina, ali tako nešto nikad nisam vidio"
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi oni koji nešto bolje poznaju Jadransko more već godinama unazad ukazuju na neke čudne pojave u njemu.

Prošlog mjeseca mjerene su rekordne temperature mora koje su se kretale oko 28 stepeni, što ne pamte ni najstariji mještani.

Osim toga, ronioci i ribari primjećuju nikad manji ulov ribe i školjaka, a evo kako neki od njih to objašnjavaju.

"U 25 godina koliko dolazim ovdje nisam vidio takvo nešto", započinje razgovor šokirani slovenski ronioc koji je, zaronivši u uvali Jazi na Molatu, prije nekoliko dana ugledao hiljade mrtvih školjaka, ponajviše kunjki, piše Zadarski.

"Uvjeren sam da nije riječ o ljudskoj ruci, već da je stvar biologije, odnosno ili ih je dohvatio kakav virus ili se more previše zagrijalo. Govorimo o uvali koja je dosta plitka, tako da me ne bi čudilo da je ovo potonje razlog pomora. Ipak, ne znam, nisam stručnjak", govori ovaj Slovenac koji je opisao šta je vidio kad je zaronio.

"Hrpe školjki ležale su na 'leđima', otvorene, mrtve. Neke su bile i potpuno prazne, vjerovatno su ih ribe ili neke životinjice pojele. U svakom slučaju, jako ružan i tužan prozor", ističe ovaj strastveni ronilac.

Jutarnji list je kontakrirao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru gdje se javila docentica Bruna Petani koja nije čula za pomor školjaka kod Molata.

"Prvi put čujem za to, nismo dobili nikakve informacije odnosno dojave. Voljela bih kada bi mogla dobiti videozapise ili fotografije s mjesta, jer vam ovako, preko 'rekla-kazala' metode, ništa ne mogu reći. Zaključke o tome što je uzrok pomoru mogu donijeti jedino nakon uzimanja uzorka s terena, sve bi drugo bilo vrlo neozbiljno od mene", kratko je komentarisala Petani te dodala kako će javiti kolegama sa Sveučilišta ako su ublizini da provjere o čemu se radi.

Masovna smrtnost kod školjaka povremeno se događa, a uzroci mogu biti različiti.

"Parazit koji je odgovoran za nestanak periski najvjerovatnije nije odgovoran za smrt kunjki. Među školjkašima je velik broj različitih vrsta i imaju različite bolesti i nametnike. Mi pratimo 'zdravlje' komercijalnih školjkaša, kamenica i dagnji iz uzgoja koje idu u prodaju, i njihovi nametnici ili bolesti rijetko prelaze na druge divlje vrste, iako nametnik koji je uništio perisku i nametnik koji napada kamenice dolazi iz iste porodice parazita. Mi se kao laboratorij bavimo dijagnostikom bolesti školjkaša", rekao je za Zadarski.hr voditelj Laboratorija za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu, Dražen Oraić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije