U Dnevniku Prve TV o Dodikovim granicama i razgraničenju

Radiosarajevo.ba
U Dnevniku Prve TV o Dodikovim granicama i razgraničenju
Foto: Screenshot / Prilog na Prvoj TV
Izbori su pred vratima, a to obično znači i zapaljivu retoriku na ovim prostorima, podjele među ljudima, pa čak i crtanje granica.

Upravo je to crtanje granica izazvalo veliku pažnju među građanima Bosne i Hercegovine koji ne pamte po dobrom isto to crtanje granica takozvane Velike Srbije s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Granice crta, ko drugi nego Milorad Dodik, koji je čini se spreman na sve ne bi li ostao na vlasti.

Nedavno je dao intervju srbijanskoj agenciji Tanjug u u kojem je rekao da je "vrijeme da Srbi izađu s jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima".

"Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovdje u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog", objašnjava on.

A, ako je već tako, kaže, onda je "najbolje da se razgraničimo".

"To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori", protumačio je Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

Ova vijest izazvala je mnogo pažnje u srbijanskim medijima, a Prva TV napravila je prilog sa zloslutnim Dodikovim granicama. Prilog počinje pitanjem Kosova i prijedlogom Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Srbiji, ali se vrlo brzo prelazi na Dodika i njegovu ideju razgraničenja u Bosni i Hercegovini.

Čak su se na Prvoj TV potrudili da pronađu francuskog historičara i geopolitologa koji ističe kako postoji mnogo prostora da se Republika Srpska približi Srbiji.

Prilog Prve TV pogledajte OVDJE od osme minute i 30. sekunde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije