Dodik: Vrijeme je za razgraničenje s narodima kojima su Srbi donijeli slobodu

Radiosarajevo.ba
Dodik: Vrijeme je za razgraničenje s narodima kojima su Srbi donijeli slobodu
Predsjednik RS Milorad Dodik dao je intervju srbijanskoj agenciji Tanjug u u kojem je rekao da je "vrijeme da Srbi izađu s jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima".

"Vrijeme krajem '90-ih i loš period srpskog naroda je prošlost. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: 'Da, ovdje smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje?'", rekao je je predsjednik manjeg bh. entiteta i dodao da prvo treba napraviti "razgraničenje".

“Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovdje u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog", objašnjava on.

A, ako je već tako, kaže, onda je "najbolje da se razgraničimo".

“To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori", tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

Predsjednik RS-a kaže da zato podržava ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.

"Republika Srpska treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Јa vjerujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmješljivo nasmijali tome. Јa vjerujem, jer nekako osjećam taj puls naroda ovdje, koji naprosto nije prestao da vjeruje u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevrijeme snašlo, kao to nevrijeme treba da prođe i da će doći vrijeme da mi možemo da se pozicioniramo", kaže Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije