U bh. susjedstvu pronađeno leglo zmija: Da li ima razloga za paniku?

2
Radiosarajevo.ba
U bh. susjedstvu pronađeno leglo zmija: Da li ima razloga za paniku?
Foto: Instagram/ P. vremeplov / Ilustracija

Radnici jedne bjelovarske kompanije nazvali su Udrugu za zaštitu životinja Zmijolovac i uznemireno rekli kako imaju problem.

Zamolili su zmijolovce iz Slavonskog Broda da dođu na intervenciju. U skladišnom prostoru živjelo je leglo zmija. "Otišli smo tamo i napravili posao. Nisam se puno zavlačio, malo smo pomakli stvari i pronašli smo 15-ak zmija, na jedno dvije ili tri lokacije u skladištu", za 24sata ispričao je Darko Karamazan iz Udruge Zmijolovac dodajući da su sve uhvaćene zmije bjelouške. 

"Ovo mi je jedan od većih ulova ikad. Nije ovo nenormalno, one su se tu izlegle, u blizini je jedan potok i tu su se izlegle i tu su bile u skladištu koje je obloženo pločama. Kroz te ploče su mogle doći, tamo im je sigurnije od nekih njihovih prirodnih neprijatelja", dodaje Karamazan. 

Magazinović podržava izmjene zakona o PDV-u za olakšanje pacijentima

Magazinović podržava izmjene zakona o PDV-u za olakšanje pacijentima

Bjelouške su neotrovne zmije rasprostranjene širom Europu. Ime "bjelouška" dolazi od karakterističnih bijelih ili žutih mrlja iza glave, koje podsjećaju na uši. Bjelouške nisu ugrožene, ali su zaštićene u mnogim europskim zemljama.

Zmije su nakon hvatanja su vraćene u prirodno stanište, u prirodu. Karamazan kaže da ove godine ima mnogo više zmija te da gotovo svakodnevno imaju intervenciju. Prije nekoliko dana uhvatili su dva poskoka u Gospiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije