Srbija / U Beogradu održan protest protiv okupacije Palestine

14. 05. 2022. u 17:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Žene u crnom održale su protest ispred Kulturnog centra Grad u Beogradu, gdje se održava manifestacija "Fa-la-fel" - festival jevrejske i izraelske LGBT kulture.

Okupljeni na protestu držali su palestinsku zastavu i transparente "Stop okupaciji", "Stop okupaciji Palestine" i "You can’t pinkwash the occupation".

Žene u crnom su ranije u saopštenju pozvale na bojkot tog festivala, navodeći da Izrael podržava manifestaciju koja je primjer propagandne kampanje države Izrael sa ciljem relativizacije terora i zločina nad stanovništvom Palestine.

"Manipulacija države Izrael sa LGBT pravima je odavno demistifikovana kao pokušaj da se sistematski teror i kršenja ljudskih prava zaogrnu duginim bojama, takozvani ‘pinkwashing’. Iz ovog razloga organizacijama i događajima podržanim od strane države Izrael odavno nema mjesta na bilo kom događaju koji za temu ima ljudska prava, a svaki pokušaj ovakve propagande nailazi na bojkot i proteste širom svijeta", navele su Žene u crnom ranije.

Festival je otvoren danas u 15 sati u Kulturnom centru Grad u Beogradu, a na njemu će biti prikazani jevrejski i izraelski LGBT filmovi "Vjenčaj se sa mnom kako god" i "Plivač", a bit će izvedena i audio-vizuelna predstava "Amplituda", uz pravljenje humusa i degustaciju hrane.

Pomenuti festival traje danas i sutra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)