U Beogradu novi protesti grupe "1 od 5 miliona"

Radiosarajevo.ba
U Beogradu novi protesti grupe "1 od 5 miliona"
Foto: RAS Srbija / Počelo okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona"

Još jedan protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras okupljanjem ispred Terazijske česme u Beogradu, prenosi Telegraf.

Okupljenima se obratio profesor Ratko Božović, a zatim i član Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić.

Poslije njihovog obraćanja šetnja je krenula Prizrenskom ulicom, a prema ranijim najavama organizatora, gađani će Brankovom, Pop Lukinom i Pariskom ulicom stići do Gradske biblioteke ispred koje će govoriti jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna šetnja u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedjelju dana kasnije šetnja je po prvi put organizirana i u Beogradu, a građani od tog 8. decembra svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije