U Beogradu bukti korona, epidemiolozi upozoravaju da bi se mogla preliti u cijelu Srbiju

2
Radiosarajevo.ba
U Beogradu bukti korona, epidemiolozi upozoravaju da bi se mogla preliti u cijelu Srbiju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Koronavirus bukti u Beogradu, a u drugim gradovima i regijama širom Srbije skoro da ga nema, pokazuju posljednji podaci Ministarstva zdravlja i Instituta Batut.

Uostalom, šta drugo zaključiti na osnovu korona brojki od ponedjeljka kada su čak 85 posto zaraženih imali upravo u glavnog gradu Srbije!

"Ono što mora da se kaže je da se nama situacija ozbiljno pogoršava, posebno u Beogradu, ne samo da je nesigurna nego ide u pravcu da postane nepovoljna", istakao je prije par dana dr. Predrag Kon.

Kako je naveo član Kriznog štaba "očekuje se da će doći do prenosa i širenja broja zaraženih i na ostale dijelove Srbije".

"Neće se to desiti odjednom, ali u narednim nedeljama se može očekivati", naveo je Kon.

S obzirom da su ljetovanja završena, da je studentima počela školska godina, postavlja se logično pitanje gdje prijeti najveća opasnost od širenja korone iz Beograda u druge dijelove Srbije.

A spisak je, čini se, poduži.

Nije tajna da počinje sezona slava, te da će mnogi koji žive u Beogradu, bez obzira da li rade ili studiraju, odlučiti da na dan-dva odu u rodni kraj kako bi slavili u krugu porodice. A to je onda, sa desetinama ili stotinama zvanica, "idealna prilika" da se eventualno virus iz Beograda proširi po drugim krajevima Srbije.

Trenutno su zabranjene posjete svim sportskim manifestacijama na koje bi u Beograd masovno mogli da dođu navijači iz unutrašnjosti, ali ne i prilično česta službena putovanja u glavni grad Srbije, koja takođe mogu da budu potencijalni "okidač" korone u pojedinim dijelovima susjedne nam zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije